İmplant (Diş Ekleme)

İmplantoloji

İmplantlar doğal dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlayan en iyi alternatiftir. Diş kaybı ile ortaya çıkan önemli sorunlardan biri olan çene kemiğindeki erimenin durdurulması bugün için ancak implantlarla elde edilmektedir. İmplantlar geleneksel kaplama ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir.

Bugün implantlar diş hekimliğinin 21. yüzyıldaki en önemli gelişmesidir. Doğru teşhis, yeterli bilgi, tecrübe ve ekipmanla uygulandığında diş implantı, hasta ve hekim açısından olağanüstü başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şeklidir.

İmplant nedir?

Kısaca implant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve genelde titanyumdan yapılan yapay diş kökleridir.

İmplantlar ile tedavi güvenli ve uzun ömürlü müdür?

İmplant tedavisi uzman diş hekimleri tarafından yapıldığında tamamen güvenli bir tedavidir. Genelde memnuniyet oranı çok yüksek olan implant tedavisinde bugün % 98 oranında başarıya ulaşılmıştır. Çok sayıda vakada implantların ağızda otuz yıl kadar sorunsuz kaldığı görülmüştür. İmplantlar artık dişler kadar uzun ömürlü sayılmaktadır. Özellikle 35-40 yaşından sonra implantlar birçok vakada doğal dişlerin tedavisinden daha uzun ömürlü olmaktadır. Sonuçta implantlar bir ömür boyu kullanılabilirler. Bu konuda daha detaylı bilgiyi diş hekiminiz size verecektir.

İmplantlar her durumda kullanılabilir mi?

Diş kaybı olan her vakaya, ister tek diş, ister tüm dişler eksik olsun implant yapılabilir.

Her hastaya implant uygulanabilir mi?

İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Varolan kemiğin kalitesi de implantın üzerine ne kadar çabuk protez yapılacağını belirler. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş sınırı yoktur ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir.

İmplant yerleştirilirken acı duyar mıyım?

Uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda hayır. Genellikle implantın yerleştirildiği günün akşamı duyulabilecek ağrı basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Birçok hasta bu ağrının normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı olmadığını belirtmektedir.

İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra protezlerim takılabilir mi?

Bu sorunun cevabı bazen evet, bazen de hayırdır. İmplantların yerleştirildiği kemiğin kalitesi ve implantın yerine bağlıdır. Ancak doktorunuz bazen size uygun bir geçici protez yaparak çiğneme ve estetiği hemen sağlayabilir.

Toplam tedavi süresi ne kadardır?

İlk muayeneden, işiniz bitinceye kadar genelde 5-6 ayrı randevuya gelmeniz gerekecektir. Eğer implantların üzerine hemen protez yapılabilecek durum varsa en az 2 randevu yeterlidir. Bu randevuların süresi, yapılacak işin özelliklerine göre farklı uzunluklarda olacaktır. Kısaca sert ve orta sert kemik yapısı varsa tedavi 1-2 haftada bitebilirken, zayıf kemik yapısı varsa tedavi 2-5 ay kadar sürebilmektedir.

İmplantların temizliği önemli midir?

Evet. İmplantlarında dişler gibi fırçalanarak temizlenmesi en az kendi dişleriniz kadar önemlidir. Unutmamanız gereken şey, ağız bakımının düzenli yapılmasıdır.

İmplantlar üstüne yapılacak protezler nasıldır?

İmplantların üzerine sabit porselen kaplamalar yapılabildiği gibi hasta tarafından çıkartılabilecek hareketli protezlerde diş hekimi tarafından planlanabilir. Sizin için uygun olan tasarımı hekiminiz tedaviniz başlamadan önce size anlatacaktır.

Eksik her diş için 'bir' implant gerekir mi?

Hayır. Genelde 2 implant yerleştirildiğinde 3 veya daha fazla diş yerine hizmet verebilir. Çok sayıda dişin özellikle çenenin arka bölgesinde eksik olduğu durumlarda sabit protez yapılabilmesi için implant sayısının da arttırılması gerekir. İmplant yapılan bölgede kemiğin erimesi durduğundan bazen implant sayısı kemik erimesini durdurmak içinde arttırılmaktadır.

İmplant tedavisi pahalı mıdır?

Evet. Kullanılan tüm malzemenin ithal olması ve sağlıklı implant üretimi için çok yüksek teknolojiye gereksinim duyulması tedavinin fiyatını belirlemektedir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar nedeniyle döviz kurlarında gözlenen artışlar da tedavinin maliyetini olumsuz etkilemektedir. İmplant yerleştirme işleminin karmaşıklığı ve uzunluğu, hastanın diş sağlığı ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişir,sonuç büyük bir yatırım olabilir.

İmplant tedavisi hangi durumlarda ne avantajlar sunar?

Dişlerinin hepsini kaybetmiş ve tam protez taşıyan hastalar: Bu hastalar protezin hareketine bağlı olarak sürekli ağrı ve iyi çiğneyememekten şikayetçidirler. Bu tip hastalarda implant tedavisi yukarıdaki tüm şikayetleri ortadan kaldırdığı gibi kemiğin erimesini de durdurmaktadır.

Alt ya da üst çenede dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastalar: Bu hastaların şikayeti kancalarla tutunan hareketli bir protezin çirkin görüntüsü, ya da köprü yapılabilmesi için sağlam dişlerini kestirme zorunluluğu olarak sayılabilir. İmplant protezler her iki durumu da ortadan kaldırır.

Tek dişini kaybetmiş hastalar: Bu hastalar eksik tek bir dişin restorasyonu için en az komşu iki dişini kestirerek küprü yaptırmak zorunda olan hastalardır. Tek bir implant'ın yerleştirilmesi komşu 2 dişi kesilmekten kurtarmaktadır.

İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?
İmplantların vücut tarafından reddedilme riski var mı?

İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan titanyumdan yapılmış, ve yıllardır yoğun araştırmalara tabi tutulmuştur. Kemiğin titanyumla arasında tam olarak bir bağ oluştuğu 1982 de yayınlanmıştır. Vücudun titanyum implantları karşı antijen üretip bunları kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi ihtimaline rastlanmamıştır.

İmplantların başarısı garantili mi?

Birçok firma implantlarına kırılma vs. gibi hasarlara karşı ömür boyu garanti vermektedir.