Estetik Diş Hekimliği
Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği Hakkında

Son 10 yılda tıpta plastik ve estetik cerrahi uygulamalarının yaygınlaşması, devamında estetik diş hekimliğinin geldiği son noktalar bunu kanıtlamaktadır. Estetik diş hekimliğinin çok geniş bir yelpazesi vardır ve birkaç uzmanlık dalının ortak çalışmasını gerektirir.

Adeziv diş hekimliği (Bonding) nedir?

Dişlerinizin şeklinden, renginden, duruşundan, boyundan kısacası estetiğinden memnun değilseniz günümüz diş hekimliğinin her alanında kullanılan adezivlerden (yapışkanlık sağlayan maddeler) yararlanılmak zorundadır. Basite indirgersek Adezivler estetik diş hekimliğinin temelini oluşturmaktadır. Estetik diş hekimliğinin dünyada bu kadar başarılı olmasının ve yayılmasının temelinde adezyon (yapıştırma) teknolojisi vardır.

Adeziv (yapıştırıcılar) nerede ve nasıl kullanılır?

Adeziv teknolojisi (Bonding) halk arasında yaygın olarak kullanılan beyaz dolgular (kompozit dolgular) da, Estetik diş kaplamaları olan metal desteksiz porselenlerde (Laminate, Zirkonyum, Empress) kullanılmaktadır. Bunları sınıflandırmakta ve teker teker anlatmakta fayda vardır.

Kompozit Dolgu ( Beyaz dolgu - Işınlı Dolgu - Estetik Dolgu ) Sistemleri

Dişler çürüdüğünde eskiden beri yapılan gri dolguların ( amalgam dolguların) yerini adeziv dişhekimliğinin gelişmesiyle beyaz dolgular almıştır. Bunlar çeşitli doğal diş renklerinde mevcut olup, hatta yakın zamanda dişin her tabakasının (mine-dentin) rengini de verebilen kompozit sistemler piyasaya çıkmıştır. Bu avantajlarının yanında kompozit dolgular adezyon teknolojisinin gelişmesinden dolayı daha küçük kaviteler açılarak yapılmaktadır,yani dişi daha fazla korumayı ve en az diş kaybını sağlar. Kompozit dolgular estetiğin ön plana çıktığı durumlarda gri dolgunun( amalgam) yerini almıştır.

Porselen Kaplama Diş

Estetik diş hekimliğinde kullanılan en yaygın tedavi şeklini metalsiz porselen kaplamalar oluşturmaktadırlar. Günümüzde toplumun estetik beklentilerinin artması ve diş hekimliğinde adeziv (bonding-yapıştırma) teknolojisindeki ilerlemeler metalsiz porselenleri yaygınlaştırmıştır. dişhekimliğinde son 5 senedir yaygınlaşan metal desteksiz porselenlerin öncesinde günümüzde özellikle ülkemizde yaygın olarak yapılan tedavi ise metal destekli porselenlerdir.

Peki Porselen kaplama - kuron - köprü nedir?

Öncelikle dişlerin şekil bozuklukları, estetik problemler, çapraşıklıklar ve diş eksiklikleri durumunda yapılan protez restorasyona verilen isimdir, halk arasında da yaygın olarak porselen diş diye kullanılır.Diş hekimliğinde, aynı zamanda ülkemizde de uzun yıllardır kullanılan porselen kaplama tipi metal destekli porselen kaplamalardır.

Kuron ve köprünün farkı var mıdır?

Farkı vardır,aynı şey değillerdir, porselen köprü tabirini, diş eksiklerinde eksik olan dişi yanındaki dişlerden destek alarak yerini doldurduğumuz durumlarda kullanıyoruz.

Estetik porselenler 3'e ayrılır. Bunlar:

Zirkonyum Kaplama Diş

Günümüzde insanların estetik ihtiyaçlarının ve beklentilerinin artması sonucunda, diş hekimliğinde estetik teknolojisi hızla gelişmektedir. Bunun sonucunda daha doğal, ışık geçirgenliği gerçek dişinkine daha yakın, dişetine daha biyo-uyumlu bir materyal bulunmuştur.

Bu gelişmeler ve bulunan bu materyal en çok estetik porselenlerin (metalsiz kaplamalar, kuronlar, köprüler, lamina kaplamalar, press porselenler, zirkonyum porselen) yapımında kullanılmıştır. Metal desteksiz zirkonyum porselenler estetik beklentisi yüksek olan hastaların ve daha iyiyi hedefleyen diş hekimlerinin tercihi olmaktadır.

Diş hekimliğinde zirkonyum kullanımı metal altyapıya yakın sağlamlığı, diğer kullanılan metaller gibi porselenin altından yansımaması, dişetinde renklenmeye sebep olmaması ve korozyona dirençli olması ile gündeme gelmiştir. Hatta bazı firmalar dental implantların ve abutmentların (implant üst yapısı ) yapımında da zirkonyum materyalini titanyuma tercih etmiştir. Bunların dışında post-kor, inley-onley ,ortodontik braketlerde de kullanılmaktadır.Diş hekimliğinde CAD-CAM (bilgisayar destekli tasarım ve üretim)teknolojisinin yayılması ve diş laboratuarlarında kullanımı ile zirkonyum yapımı yaygınlaşmıştır.

Tabi ki her güzel şeyin bir bedeli vardır. Zirkonyum porselen fiyatları ise yapılan işin estetiği yani teknisyenin ve dişhekiminin sanatı, kullanılan porselenin kalitesi ve ölçü ile başlayan süreçte maliyet oluşturan malzemelerin eklenmesi ile normal porselenlerin yaklaşık 2–3 misli bir hasta maliyeti vardır. Son yapılan araştırmalarda bilinç düzeyi yüksek olan entellektüel kişilerin diş hekimlerinden beklentisinin zirkonyum porselenler yönünde olduğu ortaya çıkmıştır.