Sağlıklı dişler için önemli gıdalar
02 Mayıs 2014

1.Dişler için sağlıklı içecek: YEŞİL ÇAY
Polifenol içerir – antioksidan bitki bileşenleri dişleri kayganlaştırır ve yapışmayı azaltarak dişleri korur.
Ağız kokusuna karşı da iyi gelir, çünkü koku yapan mikroorganizmaları azaltır.
2.Süt, yoğurt, peynir, ayran
Yoğurt ve süt düşük asiditeleri nedeniyle dişlerde aşınmaya neden olmadıkları için dişler için iyidir.
Süt ve süt ürünleri kalsiyum içerir ve biliyoruz ki bu kemikler için olduğu kadar dişler için de iyidir.
Peynir bunlara ilaveten fosfat içerir, tükürük akışını arttırarak dişlerin yıkanmasını sağlar ve mineyi korur, ağzın asidik olmasını engeller, çürük ve dişeti hastalığı yapan bakterileri öldürür.
3.Meyva
Elma, çilek, narenciye, kivi gibi meyvalar vitamin C içerir. Biliyoruz ki C vitamini deriye iyi geldiği gibi dişetine de çok iyi gelir. Çünkü kollajen ağının sağlamlığını korumasını sağlar.
DİKKAT: Fazla narenciye dişlerde asit erozyonuna neden olabilir!
4.Sebzeler
Havuç, patates ve brokoli bol bol vitamin A içerir. Vitamin A diş minesi oluşumu için vazgeçilmezdir.
Ayrıca kıtır kıtır yenen meyva ve sebzeler dişleri temizler, dişetlerine masaj yapar ve sağlıklı kalmalarına katkıda bulunur.
Kereviz sapı da bu tür bir sebzedir. Çiğneme sırasında sağladığı temizlik ve masaj dışında bol tükürük salgılanmasını sağlayarak çürük yapan bakterilerin ürettikleri asidin nötralize edilmesini sağlar.
Bu sebze çok güçlü bakteri öldürücü sülfür içerir. Yapılan testlerde soğanın birçok çeşit bakteriyi öldürdüğü görülmüştür. En güçlü etkiyi taze ve pişmemiş yendiğinde gösterdiği bulunmuştur. Ancak bakteriler dışında çevrenizdeki insanları da kokudan öldürmeniz muhtemel; o nedenle dikkat!
5.Kuru üzüm
Kuru üzümdeki bazı kimyasalların diş çürüğü ve dişeti hastalığı yaratan bakterilerle savaştığı Chicago'da 2005 yılında araştırmacılar tarafından bulunmuştur.
Kuru üzüm hem tatlı ihtiyacını giderir, hem de diğer şekerli gıdalar gibi çürüğe davetiye çıkarmaz. Ama dikkat, fazlası şişmanlatabilir!
6.Susam
Ulusal yiyeceğimiz simit susamın bulunduğu akla ilk gelen gıdalardandır.
Susam hem çok lezzetlidir, hem de bol kalsiyum içerir. Bildiğiniz gibi kalsiyum hem kemikler, hem de dişler için çok önemlidir.
Susam sayesinde diş üzerinde oluşan bakteri plağı kazınır ve özellikle çocuklarda mine oluşumu desteklenir.
7.Et
Dana, tavuk, hindi, yumurta – hepsi fosfor içerir. Kalsiyum vitamin D ve fosfor yardımıyla kemiklerimizi oluşturur. Bu gıdalar dişlerimizin daha kuvvetli ve çürüğe karşı daha dirençli olmasını sağlar.
8.Su
Su ağzı yıkar, kenarda köşede kalmış gıda artıklarını uzaklaştırır, kötü ağız kokusunu azaltır. Ayrıca dişetlerinin nemlenmesini sağlar.
BUNLARDAN İSE UZAK DURUN:
Tüm karbonhidratlar dişlere zararlıdır, ancak şekerler diş çürüğü açısından en kötüleridir. Patates cipsi gibi nişasta içeren gıdalar önce tükürükte enzimler yardımıyla küçük şeker moleküllerine ayrışmaları gerektiği için daha az zararlıdır. Bir seferde ne kadar şeker olduğundan çok, yemek ve içeceklerle ne kadar sıklıkla alındığı önemlidir. Ne kadar sık alınır ve dişlerle temas ederse, o kadar fazla dişler düşük pH düzeyleri yani asitlerle karşı karşıya kalır ve demineralizasyon dediğimiz minenin asitle çözünmesi artar. Bu nedenle tavsiyem, dişlerin kendilerini tamir etme fırsatları olması için şekerli gıda ve içecek alım sıklığının azaltılmasıdır.
Kaçınılmasında fayda olan gıdalar lolipop gibi sert şekerler, her türlü hamur işi, muz, kuru incir veya kuru kayısıdır. Bunlar dişlerin üzerini kaplar ve bakteriler için yakıt deposu görevi görürler.
Aynı durum şekerli içecekler için geçerlidir: yapay meyva suları, limonatalar, cola'lı içecekler ve tabii ki şeker kullanılan çay ve kahveler.
Ciklet diş sağlığı için iyi midir?
Şekersiz ciklet çiğnemek diş sağlığına 2 açıdan yararlı olur:
1-Dişleri çiğneme sırasında temizler,
2-Çiğneme sırasında sağladığı temizlik ve masaj dışında bol tükürük salgılanmasını sağlayarak çürük yapan bakterilerin ürettikleri asidin nötralize edilmesini sağlar.
Dikkat: fazla ciklet çiğnemek çene eklemi ve çiğneme kaslarında ağrıya neden olabilir!

Diğer Diş Aktüel Başlıkları

Tanıtım Filmi Doktorunuza Sorun Sizi Arayalım Online Randevu Çocuklar İçin