Günümüzde insanların estetik ihtiyaçlarının ve beklentilerinin artması sonucunda, diş hekimliğinde estetik teknolojisi hızla gelişmektedir. Bunun sonucunda daha doğal, ışık geçirgenliği gerçek dişinkine daha yakın, dişetine daha biyo-uyumlu bir materyal bulunmuştur.
Bu gelişmeler ve bulunan bu materyal en çok estetik porselenlerin (metalsiz kaplamalar, kuronlar, köprüler, lamina kaplamalar, press porselenler, zirkonyum porselen) yapımında kullanılmıştır. Metal desteksiz zirkonyum porselenler estetik beklentisi yüksek olan hastaların ve daha iyiyi hedefleyen diş hekimlerinin tercihi olmaktadır.
Diş hekimliğinde zirkonyum kullanımı metal altyapıya yakın sağlamlığı, diğer kullanılan metaller gibi porselenin altından yansımaması, dişetinde renklenmeye sebep olmaması ve korozyona dirençli olması ile gündeme gelmiştir. Hatta bazı firmalar dental implantların ve abutmentların (implant üst yapısı ) yapımında da zirkonyum materyalini titanyuma tercih etmiştir. Bunların dışında post-kor, inley-onley ,ortodontik braketlerde de kullanılmaktadır.Diş hekimliğinde CAD-CAM (bilgisayar destekli tasarım ve üretim)teknolojisinin yayılması ve diş laboratuarlarında kullanımı ile zirkonyum yapımı yaygınlaşmıştır.
Tabi ki her güzel şeyin bir bedeli vardır. Zirkonyum porselen fiyatları ise yapılan işin estetiği yani teknisyenin ve dişhekiminin sanatı, kullanılan porselenin kalitesi ve ölçü ile başlayan süreçte maliyet oluşturan malzemelerin eklenmesi ile normal porselenlerin yaklaşık 2–3 misli bir hasta maliyeti vardır. Son yapılan araştırmalarda bilinç düzeyi yüksek olan entellektüel kişilerin diş hekimlerinden beklentisinin zirkonyum porselenler yönünde olduğu ortaya çıkmıştır.