İmplant Nedir?
Diş implantı titanyumdan yapılan ve vidaya benzeyen çene kemiği içerisini konulan, diş kökü görevi yapan vida benzeri aperedir. İmplantlar dişizliği ortadan kaldırmak adına, diş hekimleri tarafından kullanılan en modern teknolojidir.
İmplantlar ister çürük nedeniyle ister diş hastalığı nedeniyle çekilmiş bir diş olduğunda o çekilen dişin bölgesine konulan titanyumdan bir vidadır. Bahsettiğimiz vidanın firmalar tarafından yapılmış bir sürü farklı dizaynı vardır. Bilinen dünyada, 90 farklı dizayn ve 550 den fazla implant firması vardır.Hastaların bu kadar implant çeşidi içerisinde hangisi iyisidir sorusu akıllarına geliyor. Çoğunun arasında kemikle kaynaşma açısından hiçbir farkı yoktur. Sadece dizayn açısından, hekimin kullanımını kolaylaştıran bazı yönleri vardır. Bunun yanında implant şekli her çene kemiğine göre ayrı seçilmelidir. İmplantlar her çene kemiğine göre uygun olmayabilir. İmplantların çapı genişleyip daralabilir. Boyu uzayıp kısalabilir. Bu tür seçenekleri vardır. Vida yivleri sıklaşır,keskinleşir ve kalınlaşabilir.Dizaynı biraz daha sivri veya silindir olabilir.Boynu geniş veya dar olabilir. İçine bağlanan parçaların bağlanma şekli vida olabilir, sıkışarak girebilir. Üstüne yapışacak porselen yapıştırabilir veya vidalanabilir. Böyle çeşitli farklı dizaynları vardır.
İmplant yerleştirilirken acır mı ?
İmplant yerleştirilirken hiçbir acı duyulmaz. Normal diş çekilirken olduğu gibi o bölgeye lokal anestezi yapılarak uyuşturulur.Uyuşturulduktan sonra implant işlemi yapılırken hastanın acı duyması mümkün değildir.
İmplanttan sonra ağrı olur mu ?
Eğer bir iki implant yapılmışsa hasta genelde pek bir ağrı hissetmez. Eğer çok fazla implant yapıldıysa örneğin 5-6 adet hasta birazcık ağrı duyabilir. Ağrı tamamen implant ile alakalı değildir. Yapan hekimin o bölgede bıraktığı travma ile ilgilidir. Hekimin ve asistanlarının o bölgeye dikkat etmesi ve titizliği implant bölgesi ağrılarında önemli bir faktördür.
Diş implantlarının ömrü normalde doğal dişin ömrü kadardır yani ömürlüktür.İmplantların tarihçesine bakıldığında, bugünkü implantların tarihçesine baktığımızda 25-30 seneliktir. Yani o kadar sene dayandığını görebiliyoruz. İmplantları normal bir diş gibi fırçaladığı takdirde doğal diş gibi ağızda ömür boyu kalabilir.
İmplant kırılır mı ?
İmplantların kırılması pek mümkün değil. Yapı olarak metal titanyum olduğu için pek kırılma problemi yaşamazsınız. Bu nedenler doğal dişlerden büyük bir avantajı var. Mesela doğal dişlerde çürüme ve diş eti hastalıkları var fakat implantlar metal oldukları için çürüme söz konusu değildir. Diş eti hastalıkları ise doğal dişlerden daha az olmak kaydıyla meydana gelebiliyor. Bununda tek sebebi bakım eksikliği yani dişlerini iyi fırçalamayan insanda nasıl diş eti probremleri çıkabiliyorsa aynı şekilde implantı bulunan hasta da implantlarının bakımını gerektiği gibi yapmıyorsa implantlarında ömrü kısalabiliyor. Her şeyde olduğu gibi bakım implantlarda önemlidir.
Diş implantı nasıl uygulanır ?
Diş implantı basit bir cerrahi müdahale ile uygulanır. İster diş hemen çekilmiş olsun ister diş çok önceden çekilmiş alan bir dişin yerine kullanılacak olsun diş implantı aynen diş çekiminde olduğu gibi basit bir prosedürle çene kemiğine yerleştirilir. Diyelim ki bir diş çektik ve implant yerleştireceğiz. Diş çekilir çekilmez o boşluğa implant çok kolay bir şekilde yerleştirilebiliyor.Çünkü yuva zaten orada hazır. Bu ister ön diş olsun ister arka diş olsun hiç fark etmiyor. Eğer çekilen dişin yuvası düzgünse implantı oraya yerleştirmek mümkün ve kolay bir işlemdir. Diyelim ki implant daha önceden çekilen bir dişin yerine yerleştirilecek o zaman bölgede implant için bir yuva açmak gerekiyor. Bunun için implantların hazır bir seti vardır. Küçük frezelerle yani kemiği delen çok küçük frezlerle önce inceden kalına doğru yuva hazırlanır ve implant yerleştirilir. Bu esnada diş eti kesilerek kaldırılabilir yani kemik tam olarak açığa çıkarılarak, görerek yapılabilir veya kapalı operasyon denilen küçük bir delik açılıp o delikten implant yerleştirilir. Bu yöntemle dikiş’e de gerek kalmayabilir. Kısacası implant işlemi kolaydır zor olan kısımları kemiğin hacminin küçüldüğü durumlardır. Bu durumlarda implant uygulanmadan önce kemik ilavesi gerekebilir.
Diş implantının yan etkisi var mıdır ?
İmplant’ın aslında bir yan etkisi yoktur. İmplantlar saf titanyumdan yapılmıştır. Vücut için tamamen reaksiyonsuz bir malzemedir. Yani implant koyulduğu zaman vücutta açıkçası bir reaksiyon beklenmemelidir. Şuana kadar 25-30 senelik bilimsel çalışmalarda bir yan etkisi görülmemiştir. Fakat şöyle bir inanış varıdır implant takıldıktan sonra yanağım şişer,ağrım olur hatta vücut implant’ı red eder gibi farklı düşünceler varıdır. Red etme konusu tamamen akıldan çıkarılmalıdır. Çünkü vücut implantı red etmez. Fakat hekimin bir hatası varsa implant bölgesine bakteri ve mikrop girdiyse implant çıkabilir. Bunun oranı %1 ila %2 civarında yani çok düşüktür. İmplant sonrası yüzün şişmesi implantla kesinlikle ilgili değildir. İmplant koyulduğu zaman doğal olarak yüz şişer evet bir miktar şişer ama bu tamamen yapılan küçük cerrahi müdahale ile alakalıdır. Cerrahi müdahale ne kadar minik ve az travma yaratırsa şiş o kadar az olur. Hiç olmaması demek cerrahi travmanın olmadığı anlamına gelir. Ağrıda yine aynı şekilde travma ile ilgilidir. Kemik içerisinde ne kadar nazik ve dikkatli çalışılırsa ağrı o kadar az olacaktır.
İmplant tedavi süresi ne kadardır?
İmplantta toplam tedavi süresi çok değişkendir.İmplantın yapılır yapılmaz hemen üzerine diş yapıldığı durumlar günümüzde çok revaçta ve yaygınlaşıyor. Bu uygulamalar implatın yapıldığı gün dişin takılması implant yapıldıktan birkaç gün sonra dişin takılması gibi erken diş takılması prosedürünün yanında implant yapıldıktan sonra implantın diş etini içerisinde bırakılıp hiç görülmez halde kemiğin içerisinde diş etiyle üstü kaplı halde bırakılıp 2-3 ay gibi süreyle implantın bekletildiği sonra üstünün açılıp bağlantılarının yapılıp üstüne diş takıldığı 2 farklı durum vardır. Normal prosedürde 2-3 aylık bekleme periyodu vardır. Fakat hasta bu süreyi nasıl bekleyecek bu çok önemlidir.Dişsiz mi bekleyecek yoksa diş ile mi bekleyecek hekim hastanın ihtiyacına göre buna karar vermelidir. O bölgeye hastanın çıkaramayacağı tercihen sabit bir protez kullanılması tavsiye edilir.
İmplant hangi durumlarda kullanılır ?
İmplant hastanın diş eksiğinin olduğu ve eksik dişlerin tamamlanması durumlarında kullanılır. Diş implantını kullanırken çene kemiğinin yapısı çok önemlidir.Bazen çene kemiği diş çekiminden sonra daralıp ufalıyor hem boyu kısalıyor hem eni daralıyor. Bu durumlarda implantın kullanılması zor oluyor ve hastanın çenesine kemik yamanması gerekiyor . İmplantlar çoğı vakaya basit bir radyografi muayenesinden sonra kullanılabiliyor. Diş implantları bugün diş hekimliğinde çok yayın bir şekilde kullanılmaktadır. Günümüzde diş eksiği olan tüm hastalarda implant uygulanıyor.
Diş implantının bakımı
Diş implantlarının bakımı, aynı doğal dişlerimizde yaptığımız diş macunu ve diş fırçasıyla yapılmalıdır.Hatta diş implantının üzerinde bulunan porselen kaplama arasının diş ipiyle temizlenmesi son derece önemlidir. En önemli şeylerden bir tanesi diş fırçamız üzerine mercimek kadar macun koyup ağzımızı köpürttükten sonra dişlerimizi en arka bölgeden başlayarak fırçalıyoruz.En arkadan başladığımızda 45 derece açıyla fırçayı diş etleri üzerine yerleştiriyoruz. Hem diş hem de diş eti üzerine koyarak bastırıyoruz. Fırçayı yuvarlak hareketlerle 5 saniye kadar oynatıyoruz. Diğer diş’e geliyoruz ve aynı şekilde 5 saniye kadar yuvarlak çizerek devam ediyoruz. Bu şekilde en arkadan başlamak sure ile tüm bölgeleri fırçalıyoruz. Dişinizi fırçalarken diş etim kanar diye korkmayın çünkü diş eti zaman zaman kanar. Hatta kanayan yeri daha çok fırçalamak lazım yoksa fırçalamaktan kaçınırsanız mutlaka diş hekimine gitmek zorunda kalırsınız. Diş hekimi daha profesyonel aletlerle temizlemek zorunda kalabilir. Bunun olmasını istemeyiz. Bu temizliği dış tarafta yaptığımız gibi iç tarafta da yapmamız gerekiyor.
Diş implantlarının avantajları
Diş implantları bize eski tip protezlere bakarak çok fazla avantaj sağlamaktadır. Bu avantajların en başında kemiğin erimesinin durdurulması geliyor. Durdurulması çok önemli bir avantajdır. Diş çekildiği zaman o bölgedeki kemik erir. Bu doğal bir sonuçtur.İster 1 diş çekilsin ister ağızdaki tüm dişler çekilsin o bölgedeki kemik giderek küçülür. Bu aylar ve yıllar içersinde o kadar küçülür ki oraya implant yapmak çok zor hale gelebilir. Kemik eklemek gerekebilir.
İmplantın en büyük avantajı koyulduğu bölgede kemiğin erimesinin durdurmasıdır. Yani diş kökü kemiği nasıl koruyorsa implantlarda kemiğin içerisine yerleştirildiğinde o bölgedeki kemiğin beslenmesini, hücrelerini ve fonksiyonlarını korur. Bu çok önemli bir avantajdır. Bu nedenle eski tip protezlerde bir köprü olsun veya bir damaklı protez olsun eksik olan dişin yerine implant konmadığı için o bölgedeki kemik küçülecektir. İmplant bunu önlemektedir. Ekonomik nedenlerde damaklı protez kullanan hastaların en azından 2 implant taktırarak protezin ağızdan düşmesini engellenebilir. Alt kısma takılan 2 basit implant bunu önleyebilir. Üst kısımda ise bu 4 implant takılarak önlenebilir. Birde damaklı protezlerde hastalar yemekleri iyi çiğneyemezler çünkü protez çiğneme gücünü azaltır. İmplantlarda ise aynen doğal dişlerde olduğu gibi çiğneme işlemeni rahatlıkla yapabilirisiniz.