Bleaching (Diş Beyazlatma)
bleaching

Dişlerimiz söz konusu olduğunda onların beyazlıkları her zaman sağlık ve estetiğin vazgeçilmez unsuru olarak kabul edilmiştir. Her ne kadar dişlerimizin beyazlığı onların sağlıklı olduğunu göstermese de yine de beyazlık estetik dişhekimliğinde vazgeçilmez bir unsur olmuştur. Dişlerimiz yaşayan, dış ortamla ilişki halinde ve ondan etkilenen canlı dokulardır. Yediğimiz ve içtiğimiz bir çok madde onlar üzerinde etkiye sahiptir. Bunlar arasında kahveyi, sigarayı, çayı öncelikliler arasında sayabiliriz. Bunların yanı sıra genetik ve fizyolojik yapımıza bağlı olarak da dişlerimizde renklenmeler oluşabilir.

Unutmamalıyız ki dişlerimizin periyodik olarak 6 ayda bir dişhekimi kontrolünden geçmesi çok önemlidir. Hekiminiz tarafından size uygulanan diş taşı temizliği beyazlatmadan tamamen ayrı bir tedavidir. Bu tedavide dişlerinize bir beyazlatma uygulanmaz periodontal dokuların (diş eti, çene kemiği, diş lifleri) sağlığının devamı amaçlanır. (bkz.periodontoloji) Beyazlatma bu tedavinin tamamen ayrı bir yaklaşımdır.

Bu nedenle dişhekimliğinde gelişimle beraber dişlerin beyazlığını sağlayacak bir çok madde de geliştirilmiştir. Günümüzde geçmiş dönemlerle karşılaştırıldığında oldukça başarılı ajanlarla, dişlerde yüksek derecede fark edilir bir beyazlatma sağlamak artık mümkün olmaktadır. Temel prensip olarak mine yapısına sinmiş renklenmeler mine yapısına hiç zarar verilmeden alınmakta ve yapı oksijen ile kuvvetlendirilmektedir.

Bunun sonucun hem geri dönüşüm riski azalmakta, hem de dişlerin sağlığı üzerinde negatif bir etki oluşmamaktadır.

Beyazlatmayı, hekiminizin uygunluk kararına bağlı olarak , muayenehanede kısa sürelerde veya sizin için hazırlanan özel apareylerle evinizde yada her iki yöntemin birlikte uygulanması şeklinde yapmanız mümkündür.

Sıkça yapılan bir hata piyasaya sürülmüş hiçbir kontrolü olmayan ve denetlenmemiş ürünlerle dişlerin beyazlatılmaya çalışılmasıdır. Bu ürünler dişleri geri dönüşümsüz beyazlatmadan çok uzak ve minede onarılması güç zararlar oluşturan yapıda ajanlar olabilir.

Bu yüzden dişlerimizin canlı dokular olduklarını unutmadan onlarla ilgili kararları ve uygulamaları hekimimizle birlikte yapalım.